ISTORICUL LICEULUI TEHNOLOGIC ”MATEI BASARAB” CARACAL

Liceul Industrial, așa cum și astăzi e recunoscut de către localnici, a luat ființă în toamna anului 1973 prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 655/09.05.1973, prin transformarea Liceului Teoretic nr.2, sub denumirea de Liceul Industrial Construcții de Mașini. Și-a început activitatea cu un efectiv de 1240 de elevi, într-un local nou, din str. Horia, Cloșca și Crișan, nr.11 (azi Școala Gimnazială ,,Nicolae Titulescu” - Șc.nr.7). 

Industrializarea forțată din anii '70 a impus înființarea unor licee de specialitate, ceea ce a dus la extinderea învățământului liceal seral, a învățământului de maiștri și a învățământului postliceal, precum și la formarea tinerilor muncitori în procesul denumit ,,ucenicia la locul de muncă”. De asigurarea spațiilor de școlarizare, de dotarea corespunzătoare profilului, de încadrarea cu ingineri și maiștri, precum și de crearea condițiilor de practică pentru toți elevii, s-au preocupat întreprinderile. Astfel s-au născut liceele industriale.

În anul 1974 liceul a primit denumirea de Grupul Școlar de pe Lîngă Întreprinderea de Vagoane, datorită dependenței directe dintre oferta educațională a liceului și necesitățile de formare ale personalului cerut de fosta Întreprindere de Vagoane Caracal.

Ulterior, în 1975, se unifică cu fostul Liceu Economic, pe care îl asimilează.

De la înființare până în anul 1990, viața liceului a fost determinată de existența colaborării directe cu Întreprinderea de vagoane, elevii fiind pregătiți și specializați în funcție de cerințele formulate la nivelul întreprinderii. 

Din anul 1984 liceul a purtat titulatura de Liceul Industrial Nr 1. Liceul pregătea muncitori calificați în meseria de mecanic pentru mașini și utilaje, cu specialitatea asamblarea, întreținerea și reglarea mașinilor și utilajelor, sculărie, matrițerie și meseria prelucrarea metalelor prin așchiere, cu specialitatea  strungărie, frezat, rabotare. Absolvenții liceului aveau asigurate locuri de muncă în producție la Întreprinderea de Vagoane sau mergeau la învățământul superior.

În anul 1987 liceul s-a mutat în actuala locație (Aleea 1 Decembrie 1918, Nr. 4), lângă Întreprinderea de Vagoane.

Perioada anilor 1980-1989, care a durat până la Revoluția din decembrie 1989, s-a caracterizat printr-o intensificare a activităților de politizare a învățământului, de îndoctrinare a elevilor cu ideile comuniste și ateiste, de care nu a scăpat nicio școală din România acelor ani.

Încă de la Revoluția română din 1989, sistemul de învățământ românesc a fost într-un continuu proces de reorganizare, lăudat și criticat deopotrivă, în funcție de apartenența și de interesele politice ale celor care emiteau analize și puneau etichete.

În consens cu schimbările de după Revoluție din peisajul învățământului românesc, în luna septembrie 1990 Liceul Industrial nr.1 s-a scindat în două formațiuni, una dintre ele formând  Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul”, iar cealaltă continuând să funcționeze cu profilul industrial, sub titulatura de Grupul Școlar Industrial Construcții de Mașini (1990-2007).

Perioada 1990-2007 a fost caracterizată de dinamism și schimbări profunde la nivel curricular și metodologic. Acest lucru a fost influențat de către procesul continuu de schimbări ce au avut loc la nivelul întregului sistem educațional românesc ca urmare a tranziției de la societatea socialistă la cea democratică. Astfel, au fost revizuite integral domeniile ocupaționale și specializările oferite precum și programele școlare sau alte documente de referință.

În anii 2000, în urma adoptării unor acte normative pe linie de învățământ, a început transformarea liceelor în colegii. Astfel, la data de 1 septembrie 2007, Grupul Școlar Industrial Construcții de Mașini a dobândit titlul de Colegiul Tehnic ,,Matei Basarab” până în anul 2018, când instituția a primit numele de Liceul Tehnologic ,,Matei Basarab”, nume pe care îl poartă și în prezent.

Perioada 1990-2007 a fost caracterizată de dinamism și schimbări profunde la nivel curricular și metodologic. Acest lucru a fost influențat de către procesul continuu de schimbări ce au avut loc la nivelul întregului sistem educațional românesc ca urmare a tranziției de la societatea socialistă la cea democratică. Astfel, au fost revizuite integral domeniile ocupaționale și specializările oferite precum și programele școlare sau alte documente de referință.

În martie 2020 pandemia de COVID-19 a perturbat activitatea educațională la nivel mondial. Sistemul de învățământ a trebuit să se adapteze noii situații, trecându-se la predare și activități de învățare în regim online. Liceul Tehnologic ,,Matei Basarab” s-a adaptat destul de repede și de bine la învățământul online. Orele s-au ținut sincron pe Google Meet, unde comunicarea orală și scrisă cu elevii a avut loc ca și la o oră clasică. Atât orele de curs, cât și activitățile extracurriculare s-au desfășurat în condiții bune. Au fost distribuite tablete elevilor fără posibilități și laptop-uri personalului didactic și didactic auxiliar. Nu a fost o perioadă ușoară, toate activitățile au suferit modificări semnificative generate de pandemie și de introducerea învățământului online. Din 2022 s-a revenit la învățământul față în față și totul a reintrat în normal.

Directorii și directorii adjuncți care s-au succedat la cârma liceului, din 1973 până în prezent, au fost în ordine cronologică următorii: Licu Constantin, Arsene Constantin, Ciobanu Tudor, Cebuc Dan, Ionică Gheorghe, Cîrstea Florica, Costea Haralambie, Dinu Marin, Ene Constantina, Chițu Gheorghe, Nițu Maria, Răileanu Elena, Baștea Eugeniu, Truică Laurențiu, Badea Aurel, Samiee Marina.

Parteneriatele cu diferitele instituții, întreprinderi din oraș și pregătirea forței de muncă pe diferite profile justifică de ce și în prezent Liceul Tehnologic ,,Matei Basarab” este foarte activ. Diversitatea domeniilor de calificare și a calificărilor profesionale, calitatea și finalitatea actului de pregătire, instruire și educație au făcut ca în fiecare an un număr mare de absolvenți de gimnaziu să se îndrepte către LTMB.

 

 

*Extras din Monografia Liceului Tehnologic ,,Matei Basarab” Caracal- 50 de ani de la înființare (1973-2023), Ed. Hoffman, 2013;